Hjemmelaga eplemos

Jeg har nok aldri vært den som har vært mest kreativ og flink på kjøkkenet, men nå i mammapermisjonen har jeg hatt masse tid til å utfolde meg på kjøkkenet, og har baka og kokkelert en hel masse. Når epletreet i hagen gir så mye frukt som det har gjort i år, er det synd å måtte kaste så masse, så jeg har fått laga litt hjemmelaga eplemos, eplesaft og baka opp noen eplekaker.

155Jeg plukka bare inn een 10-litersbøtte med epler, som ble på 4,3 kg. Etter å ha fjerna skallet og kjernehuset delte jeg eplene i 8 og la de i en kjele. Epler blir kjempefort brune når skallet er av, og selv om jeg tviler på at det gjrø noe, kokte jeg en og en kilo med mos.

156På 1kg epler hadde jeg 2dl vann og 100g sukker og kokte det 15-20 minpå middels varme slik at eplene ble kokt til mos. Jeg leste et sted at det er godt med honning som søtningsmiddel, men det prøvde jeg ikke. Vi er forsiktige med honning i huset siden Miriam Elise er for lita til å ha det. Ut av 4,3kg epler fikk jeg 3kg ferdig eplemos.

157Restene av eplene (skallet og kjernehusa) kokte jeg opp med 3 liter vann og lot det koke i 10-15 minutter. Silte deretter av eplesafta, heiv eplerestene og helte safta tilbake i kjelen. Jeg tilsatte så ca 120g sukker og kokte opp igjen. Da safta begynte å bli avkjølt helte jeg den over på flasker. Den ble noe svak, så jeg neste gang skal jeg bruke mindre vann. Jeg har aldri prøvd å lage saft på denne måten før, men tenkte at det var verdt et forsøk – og det var det!

158

 

Legg inn en kommentar