Musikk fra første dag!

Er det noe jeg og Simon synes har vært viktig fra Miriam Elise var nyfødt, er det at hun alltid skal ha tilgang på instrumenter og musikk. Vi kommer begge fra musikalske familier, og vi kan vel telle på en hånd tilsammen fra begge familiene på hvor mange som IKKE driver med musikk.

Fra da vi fant ut at jeg var gravid, har Simon sunget en fast nattasang for henne. Først for magen, og etter hvert for Miriam i kurva eller sprinkelsenga hver eneste kveld. Vi merket på henne allerede første dag etter at hun kom til verden, at denne sangen kjente hun igjen! På bildet under er vi på konsert. Da var Miriam Elise bare 5 uker gammel.

152

Helt fra Miriam Elise var veldig lita, har vi brukt musikk som kommunikasjon i alle sammenhenger. Vi hadde fast sangen som ble sunget før mat, ved bleieskift, når vi lekte + at vi hadde ofte sangstund med kjente barnesanger. De samme sangene ble sunget gang på gang, for at hun skulle kjenne igjen sangene, og etter hvert forstod hun at når visse sangen kom, var det tid for mat, bleieskift osv.

«Før vi lærer å snakke, uttrykker vi oss ved hjelp av musikkens språk; bevegelse, lyd, rytme, stemninger og uttrykk»

Da Miriam var cirka 7 måneder, startet vi på babysang med 12-14 andre mødre og barn. Der ble sanger sunget mens vi gjorde bevegelser, og også her ble sangene brukt hver eneste uke slik at barna skulle kjenne dem igjen. Etter hvert som Miriam Elise ble større og kunne reise seg, syntes hun det var veldig stats å danse. Derfor fant vi ei spilleliste med barnesanger på youtube som gikk fast minst en gang om dagen. Og Miriam dansa, dansa og dansa litt til.

151

Det sies at barn kan utvikle både sosialt, motorisk og språklig bedre ved å bruke mye musikk. Selv om korøvelsene egentlig foregår etter leggetid, har det ikke vært aktuelt for jenta vår å sove mens koret øver. Nei, hun skulle sitte på scenen og aller helst ha sin egen mikrofon som dere ser på bildet under. Til jul fikk hun lekemikrofon, og på sangkvelden om søndag stod hun aller fremst med mikrofonen og sang så hele salen hørte det!

«Musikk er ikke vanskelig eller farlig. Vi har alle musikalske kvaliteter og ferdigheter, enten det er sang, rim og regler, dans eller annen bevegelse»

149-side

Da både jeg og Simon spiller flere instrumenter hver, har vi litt forskjellig i huset. Både piano og gitar liker hun godt å spille på. Vi synes det er viktig at Miriam Elise allerede nå får utforske og prøve seg fram, selv om vi på ingen måte prøver å tvinge noe på henne. Hun skal få velge helt selv om hun vil drive med musikk, og eventuelt hva hun vil drive med, men det er viktig for oss at hun har tilgang på instrumenter, cder og musikk!

«Sang og musikalsk samvær styrker det nære og viktige samspillet mellom voksne og barn»

148

Det finnes masse forskning som viser at musikk er bra for barnet fra tidlig alder. Jeg har lest på en del av det, men i dette blogginnlegget har jeg ikke brukt noen av disse sidene som kilder. Sitatene er hentet fra DENNE siden.
Bruker/brukte dere mye musikk fra barna var små? I såfall, er de fortsatt interessert?

PS: Dere kan forsatt stemme fram bloggen min til å bli årets blogger! Send mblogg42 til 2012

4 Comments:

  1. Vi bruker mye musikk, det er musikk av et eller annet slag på i huset så og si hele dagen. Vi synger før de legger seg, og vi synger mens de leker. Vi spiller ikke instrumenter, men er veldig sangglade alle sammen og jeg har mange år bak meg i barnekor og TenSing 🙂

  2. Musikk har alltid vært en stor del av barnas oppvekst her hjemme å. De fleste barn elsker jo musikk, og de starter tidlig med å bevege seg etter musikken.

    Nå har Martine valgt å gå i kor, og hun ELSKER det! Har konserter her hjemme hver dag, og utvikler seg mye ved å stå foran store forsamlinger å synge. Vi gjør som dere.. Legger til rette for at musikk kan bli endel av livet hennes – men tvinger henne ikke 🙂

  3. Så bra =) Viktig for barna. Så moro da!

  4. Så bra =) synes det er så viktig at barn får muligheten =) Så moro at ho trives kor, både for musikkens del og dt å tørre å stå å synge forn folk =)

Legg inn en kommentar