Eksponering av barn i sosiale medier

Det er en sak jeg har tenkt på lenge om jeg skulle skrive litt om. Nemlig eksponering av barn i sosiale medsier, og særlig på blogger.

Da Miriam Elise ble født, tok jeg og Simon det valget at vi ønsker å legge ut bilder i ny og ne av henne. Vi valgte å dele et nyfødbilde av henne den kvelden hun ble født, og har siden delt enkelte bilder på facebook, litt på Instagram og etter hvert en del bilder her på bloggen.

162

Jeg kjenner mange som ikke deler noen bilder av barna i sosiale medier i det hele tatt, og ei blogger som kun bruker bilder av barna der ansiktene ikke vises. Det er nok lurt i mange sammenhenger, men vi har valgt å vise bilder fordi vi er så stolte av Miriam Elise, og ønsker å «vise henne frem». Derimot er vi vedig nøye på hva vi deler. Vi har, som alle andre småbarnsforeldre, utallige bilder og historier fra ting og tang lille snuppa vår har funnet på, og selv om mye av dette ville vært ganske så underholdene, er dette bilder og historier Miriam ikke ønsker å finne på nett når hun blir eldre. Dessuten vannmerkes alle bildene jeg bruker på bloggen, og de som ser godt etter, ser at jeg har et litevannmerke i ansiktet på Miriam Elise på alle bildene av henne. Det gjør jeg for at ingen skal kunne misbruke bilder av henne.

161Diskusjonen om hva man bør og ikke bør blir man aldri enig om, men forsiktig skal man være. Jeg ser alt for mange bilder, videoer og historier delt særlig på facebook, men også blogger, som barna garantert ikke vil like når de blir større. En ting er at det er underholdene nå, men det er mye der som blir flaut seinere. Å dele bilder av barn i badetøy, når de gråter eller slike ting synes jeg ikke passer seg på nett. Bildene blir liggende de for alltid, og barna kan ikke si at de ikke ønsker å være med på bildet.

163

Nå er jeg spent på hva dere lesere tenker om saken. Bør man eller bør man ikke eksponere barn i media? Hvor går grensa på hva som er greit?

8 Comments:

 1. Jeg har ikke egen blogg men deler bilder av jenta vår på Facebook og instagram. Hun blir 7 år nå,og hun får selv godkjenne bildene jeg legger ut. Når hun sier nei så legger jeg ikke ut de bildene. Jeg synes det er greit å dele bilder,for å vise frem til familien og venner,men jeg legger ikke ut bilder uten klær ol siden det lett kan misbrukes! Det er koselig å lese om hvordan livet deres er og Miriam Elise et virkelig en skjønn jente,som å jeg skjønner godt at dere vil vise hun frem! Ønsker deg og dine en riktig god kveld og ny uke som kommer 🙂 Hilsen Tonje en mamma i Akershus

 2. Jeg legger ut bilder av dem, men kun uten ansikter. Enten så sladder jeg de eller så tar je de i ev vinkel som ansiktet ikke er gjenkjennelig 🙂

  Jeg tror man på kjenne på det hver og en, og som du sier er det alt for mange som legger ut bilder og historier uten å bruke hodet først 🙁

 3. Så bra du lar henne godkjenne de selv! Det er lurt det du sier der!

  Takk for hyggelige ord og for at du legger igjen en kommentar =) Det settes det pris på =)

 4. Jeg er imponert at du klarer å skrive bloggen din slik du gjør! Du skjønte kanskje at det var bloggen din jeg tenkte på da jeg skrev det jeg gjorde over?

  Man må det ja. Er jo opp til hver og en, men å tenke at «hadde jeg likt å se et slikt bilde av meg seinere?» er en god pekepinn.

 5. Jeg tror som med alt annet her i livet at løsningen er en gyllen middelvei. At det er greit å legge ut noen bilder av barna sine, så lenge det ikke går over stokk og stein. Jeg har sett de som ikke engang legger ut bilder av barna overhodet, de som legger ut uten ansikt, og helt over i andre enden hvor de legger ut bilder med halve middagsskåla i trynet. Noen bilder er faktisk kun ment for familiealbummet og bør ikke eksponeres på nett. Det samme gjelder jo ting man skriver om barna også, fra å ha vond mage til å ha omgangsjuka, mange deler litt for mye enn hva som er bra. Så lenge man kan holde en mellomting, så syns jeg ikke det gjør så mye. Folk må uansett gjøre som de selv ønsker. Jeg delte ganske mange bilder av min datter tidligere, både hverdag, sandkasse, middagsbord til outfit, men har nå stoppet helt opp. Bildene jeg legger ut nå prøver jeg å begrense ansiktet på slik at hun blir minst mulig eksponert på nett.

  Jeg syns ikke det er feil at noen ønsker å vise frem barna sine, man er jo faktisk stolt over hva man har fått til, mener jeg. Og det er lov, akkurat som andre deler bilder av dyr, eller andre ting man er stolt av. Det er en helt naturlig ting. Men det er ikke bra når det blir for mye av det gode igjen. Det er det aldri, med noe ;p

 6. Jeg delte masse på dn forrige bloggen min. Da jeg bestemte meg for å bytte blogg, så bestemte jeg meg også for å starte helt på nytt. Nå legger jeg ikke ut bilder der ansiktet syna, og jeg deler heller ikke like mye hverdagshistiriwr som jeg gjorde før. Ikke egentlig pga jeg et imot å delebilder av barn, men mer fordet jeg ville ha en annen type blogg. Jeg syns ting som dette burde være helt og holdent opp til hver enkelt, og at vi andre egentlig ikke skal legge oss opp i det. Om nan ikke liker en blogg eller en instagramkonto, så er det jo ingen som tvinger oss til å kikke på.

 7. Jeg er enig i hva du skriver, man må ta hensyn og tenke over konsekvenser.

 8. Det har du veldig rett til. Valgfritt å klikke seg inn, og viktig at alle får ha sine meninger =)

Legg inn en kommentar