Vår lille skravlebøtte!

Miriam Elise er ei skikkelig skravlebøtte. Til tross for at hun bare er 14 måneder, prater hun ganske mye, og skal stadig vise oss noe eller lese i bøkene sine sammen med oss. Jeg har tidligere skrevet et inlegg om hennes musikkinteresse, men tenkte i dag å dele litt om språket hennes.

37

Miriam Elise er forstandig av seg, og selv om hun ikke kan uttale alle ord, forstår hun godt hva jeg sier. Om jeg spør hvor mikrofonen hennes er, går hun til mikrofonen og henter den. Det samme gjelder dersom jeg spør om Fantorangen-bamsen, ballen, dukka. Dersom jeg sier at det er mat, går hun til kjøkkenet og sier jeg at vi skal skifte bleie, går hun til badet. Det er ganske bra gjort synes jeg, til å være så lita. Naturligvis kan hun ikke si ordet «mikrofon», det skulle da bare mangle, men hun forstår hva jeg mener når jeg spør hvor den er.

44

Da hun var 13 måneder gammel, telte vi ca 15 ord som hun brukes bevvist. Hun klarer ikke sette sammen tre ord til en setning, men setter gjerne sammen to ord for at vi skal forstå. Jeg ønsker ikke å dele alle ordene hun kan, men som de fleste andre barn, var det «mama» som var hennes første ord. I DENNE linken kan dere se ei liste over de ti første orda barn vanligvis sier. Vi har siden hun var nyfødt pekt på ting og sagt navet på hva det er, så ord som banan og drikke gikk raskt inn i vokubularet hennes. Siden hun ikke er fullt 14 måneder en gang, sies jo ikke nødvendigvis alle orda helt reint, men hun prøver.

43

Nå veit ikke jeg hvor vanlig det er at barn forstår sammenhengen mellom ulike ting, men når Miriam ser ei bleie, et engangsunderlag eller våtservietter, peker hun mens hun sier «æssj». Og bare vi sier at vi skal kjøre bil, hører vi «brooombroom» fra henne. Vi føler hun ligger godt ann språkmessig, og er ganske flinke til å lese høyt og forklare hva ulike ting er.

42

Gjennom mye sang og musikk, klarer hun nå å synge enkle setninger på melodi, og hermer gjerne etter oss når vi snakker med henne. Vi setter oss gjerne i hennes høyde når vi forklarer ordet, og gjentar det mange ganger mens vi peker/viser, og hun hermer gjerne. Det er moro med en slik utvikling og vi er superstolte!

Pratet dine barn tidlig? Hva gjør dere for å stimulere barnas språkutvikling?

 

2 Comments:

  1. Vi leser mye. Jeg er veldig glad for at unga er så glad i bøker som de er. Det er gøy å lese..

  2. Så bra! Det er viktig å lese for dem og etter hvert la dem få lese selv ==

Legg inn en kommentar