DIY – erteposer

I dag får dere en fremgangsmåte på superenkle erteposer, som jeg tror barn helt ned i 6-7års alderen kan klare å gjøre med litt hjelp fra en voksen. Jeg har nemlig laget erteposer til glede for liten og stor.

Disse kan barna sy for hånd, men det går mye raskere på symaskin. Av stoff tar du det du har. Jeg har brukt rester eter noen av prosjektene mine, men du kan bruke en gammel tskjorte, et putetrekk eller mormors gamle gardiner. Hva som helst er mulig.

166Du trenger:

-stoff-saks-nål&sytråd-tørre erter-evt trakt-

161

Start med å klippe ut to like firkanter, eller en avlang remse. Mine rektangulære var ca 13cmX28cm. Brett stoffet dobbelt med retta inn.

162

Sy en kant nesten rundt hele stoffbiten. la det stå igjen en åpning på 3-5 cm. Du skalklare å vrenge stofftet gjennom dette hullet, så husk å lage det tor nok. Jeg syr først med sikksakksøm og deretter rett søm for å forsterke. Det er jo superviktig at ikke de tørre ertene klarer å presse seg ut gjennom sømmen!

160

Vreng posen slik at sømmene blir inni posen, og finn fram erter, nål&tråd og ei trakt. Jeg hadde rundt 80 gram erter i erteposen på denne størrelsen. Jeg laget også noen som var litt større, og de fylte jeg med 115 gram erter. Hvor mye en vil ha i må man velge selv, men jeg tenkte at det var bedre med for lite enn for mye siden det er små barnehender som skal bære disse.

163

Tre trakta inn i hullet i posen, og hell på med erter. Det er mulig å fylle uten trakta også, mn det gjorde jobben mye lettere.

164

Når du skal sy igjen hullet der du fylte i ertene, bør du bruke en sytråd så lik fargen til stoffet som mulig. Sy hullet fra hjørnet og ned til der du sydde på symaskin, og deretter opp igjen til hjørnet. Da er den dobbelt festa. Her er det viktig å ta veldig små sting, slik at hele blir tett. Bildet til høyre viser den ferdige erteposen, og som dere ser blir ikke håndsømmen veldig synlig når man bruker en sytråd i samme farge.

165

På noen av de ensfarga erteposene leika jeg meg med mønster som er sydd på med pyntesømmer. Dersom du skal gjøre dette, må det gjøres mens stoffet enda er i remser. Noe av stoffet jeg har brukt kjenner dere kanskje igjen fra bleieposen og Miriams kjole, og noe er rester jeg har funnet i kjelleren hos mamma og pappa.

Erteposene blir her brukt når vi øver på å gi/få og si takk, å hive til hverandre, riste på og danse til og til å lære farger. For voksne kan det være moro å hive disse på stabla blikkbokser, det er jo en artig selskapslek!

166

Liker du å sy? Har du laget noe lignende før?

6 Comments:

  1. Disse husker jeg fra 17 mai da jeg var mindre.. Kaste på blikkbokser som du sier..

  2. Flott prosjekt! Bringer tilbake gamle minner. Jeg husker vi brukte dem i gymtimene på barneskolen. Læreren holdt en rockering i luften, og så var det om å gjøre å treffe ( fra lang avstand). Kanskje jeg må frem med symaskinen:)

  3. Hehe, ja og i gymtimene! Fortsatt moro det! =)

  4. Takk =)
    Hehe, ja det gjør jeg også. Super måte å bruke opp restestoff på =)
    Frem med symaskina bør du 😛

  5. Erteposer kan brukes til så mangt. Jeg har to jenter (8 og 10 år) som har veldig dilla på å sy for tiden. Så kanskje jeg skal sette dem i sving med å sy erteposer gitt 🙂

  6. Ja ikke sant. Passer for barn (og voksne) i alle aldre. Det hadde de sikkert likt å gjøre =)

Legg inn en kommentar