Jordbærhage

Det beste med å bo på landet, er å ha stor hage! Her kan vi plante så mye frukt og bær som vil vil, og det er akkurat det vi har gjort. På seinsommeren håper jeg det kommer masse gode bær i hagen, for i går brukte vi mange timer på å ordne og plante og styre.

68Ja, og innimellom hadde vi ispause da. Tenkte å vise dere et førbilde, noen underveis og hvordan det ble til slutt.

Da vi flytta hit for ca 1,5 år siden, var det både kirsebærtre, epletre, røde rips og 2 X hvite rips i hagen. Kirsebærene spiser fuglene før vi får gjort noe, men eplene ble til eplesaft, eplemos og eplekaker, og ripsa ble fryst og har blitt brukt i kaker og smoothier.

69

Dette er før vi startet på jordbærhagen. På seinsommeren i fjor satte Simon 24bringebærplanter, men de flyttet vi på i år slik at de står med litt større avstand. I vår satte vi ned en liten rabarbraplante, men i går kjøpte vi en til, slik at vi kan få enda mer rabarbra. Vi kjøpe dessuten et blåbærtre og ca 40 jordbærplanter! Så nå har vi en hel frukthage på den ene siden av huset.70

Det er Simon som står for det meste av utejobbinga her i heimen. Han er sterk og flink, så det er lurest det. Sammen spadde vi opp et stykke der plantene skulle nedi, rulla vekk grass og kjørte det vekk med trillebår. Man skal ikke langt ned i jorda før man støter på fjellet, og plutselig dukket denne opp:

71Etter å ha rugga og rikka, dytta og dratt, skjønte vi at vi ikke kom til å få flytta den. Vi prøvde med spett og spade, men med en stein som veier 4-5-6 ganger så mye som meg, så var det ikke mye å gjøre med.

73


72

Her tok jeg og Miriam oss ei ispause (første bildet), og vips hadde Simon fiksa og ordna jordbærhagen klar. Vi må finne på noe lurt for å holde duken nede, samt legge netting over, men foreløpig får det være sånn det er. Under ser dere blåbærbusken og den nye rabarbraen. Og så har jeg planta nye paprikaplanter i dag, så kanskje det blir selvdyrka paprikaer også.

74

Etter å ha lekt gartnere en hel dag, håper jeg vi får masse frukt og bær på seinsommeren, så jeg kan vise de og gode oppskrifter med frukt i!

Dyrker du mye selv?

 

8 Comments:

 1. Hei

  Så fin hage. Jeg er selv frukt -og bærfrelst og håper på godt resultat til høsten. Tenkte jeg skulle tipse om at enkelte (alle?) blåbærbusker trenger en bestøvende kompis-blåbærbusk. Vi kjøpte bare en busk, som var full av bær (hadde jo stått sammen med mange andre blåbærbusker på gartneriet) men året etter var resultatet heller dårlig. Fikk da vite av planteskolen, at blåbærbusker trenger en bestøvningsbusk i nærheten. Kanskje dette gjelder deres også? I såfall ville jeg gått til anskaffelse av en busk til (de er gjerne merket med hvilke sorter de krysser med).

  Ha en fin dag:)

 2. Oi, takk for tips! Det var jeg ikke klar over! Veit at det er sånn med en del epletrær. Da skal vi få kjøpt inn en til – godt du fortalte meg det!
  ha en fin dag du også =)

 3. Så flinke dere er. dette ser jo bare helt supert ut. Jeg håper på å få til noe sånt når vi overtar gården etterhvert, for her vi bor nå er det bare fjell, og absolutt ikke mulig å dyrke noentingsomhelst..

 4. wow for en hage 🙂 Må være deilig å ha så mye frukt og bær så lett tilgjengelig 🙂
  Men husk at rabarbraen er best før St. hans 🙂

 5. Tusen takk =)
  Så deilig å skulle bo på gård da, da har dere jo masse plass til å dyrke!
  Her er det også fjell rett under omtrent. Varierer fra 15-20cm til noen meter tipper jeg med jord… Vi har ikke kommunalt vann eller slikt heller, for er bare fjell under.

 6. Takk =)
  Det skal blir moro å se om vi får til alle buskene og trærne, ekstra stas med alt selvdyrka!
  Ja, den må vi få kutta nå, så kanskje den kommer en gang til i løpet av sommeren =)

 7. Så deilig med bær i hagen 🙂

 8. Det er det! Blir moro å se til høsten hvor mye som komme! =)

Legg inn en kommentar