Saftkjerring!

Jeg fant ikke noe mer passene overskrift, for saftkjerring er rett og slett det jeg har vært i dag! Hele 14 liter ublanda plommesaft ligger nå i fryseren, klar til å drikkes når vi skulle få lyst på.

I burdagsgave i år fikk jeg saftkoker av svigerforeldrene mine. De hadde hørt at jeg snakka om at jeg ville lære å safte i år, så skal si de fant den perfekte gava! Jeg har allerede laga 10,5 l ripssaft, 6 l morellsaft og nå 14 l plommesaft. Og så har jeg flere kilo med blåbær i fryseren som også skal saftes en dag jeg har tid.

Vi har ikke plommer i hagen selv, men jeg er så heldig å kjenne noen snille mennesker som ga meg hele 25 kilo! Vi har et godt forhold til «gamle-pastoren» (Simon overtok da han pensjonerte seg) og kona, og når vi er der på middag får vi gjerne hermetiserte plommer til dessert. Jeg spurte derfor Anne-Marit om jeg kunne få lære hvordan man hermetiserer, da jeg aldri har vært borti det før. Det endte med at Ove plukka plommer i (bokstavelig talt!) bøttevis og Anne-Marit demonstrerte og viste. Så da ble 5 kg plommer hermetisert og satt i kjelleren. Tror ikke det er så mange andre 23-åringer rundt omkring som har hermetisert i år!

I dag har jeg hatt undervisningsfri og har derfor benytta muligheten til å få safta. Så i dag har jeg delt 20kg plommer i to, dampa, fylt på vann, tømt av saft, sila, koka opp og tilsatt sukker. Tidkrevende prosess er det, så mellom slaga har jeg både fått baka blåbærkake, løst matteoppgaver og vaska bad. Skal si en kan være effektiv når en må!

Restultatet ble dette:

14 liter ublanda saft, der det meste skal fryses til vinteren. Mmmm!

Pleier du å safte/sylte/hermetisere?

2 Comments:

Legg inn en kommentar