Oppskrift: Sitronkjeks

Jeg ELSKER den syrlige smaken av sitron. Kaker, gelè, saft eller fromasj, smaker det sitron er det godkjent hos meg. Oppskriften jeg deler i dag inneholder både sitronsafta og skallet til to hele sitroner og smaker helt fantastisk!

Oppskrifta gir en stor porsjon, så disse har jeg hatt med på skolen i flere dager – og de har blitt godkjent gang på gang av mine medstudenter i PEL-klassa.

Til ca 45 kjeks trenger du:
ca 1 dl sitronsaft (safta av to sitroner), 100 g + 100 g smør, 370g mel, 1 ts bakepulver, 75 g sukker, 1 egg, 2 ss finrevet sitronskall.

Til sitronsukkeret trenger du:
ca 1 dl sukker
resten av det finrevne sitronskallet

Vaks sitronene godt før du river sitronskallet. Riv alt skallet av begge sitronene. Del sitronene i to og press ut sitronsaften, gjerne gjennom ei sikt. Varm om sitronsafta og tilsett 100g smør til det smelter. Pisk 100g smør og sukker hvitt og ha i egget. Når sitron/smørblandingen er smeltet, tilsettes denne + 2ss revet sitronskall i smørkremen. Til slutt tilsettes alt det tørre. Bland godt.

Deigen blir ganske kompakt og noe fettete. Pakk den i plast og legg den i kjøleskapet i ca 1t. Mens du venter gjøres sitronsukkeret klart. Bland 1 dl sukker med resten av sitronskallet. Rør godt rundt; dersom sitronskallet er noe fuktig vil det lett klebe seg.

Trill kuler av kjeksdeigen, rull disse i sitronsukkeret og plasser disse på et bakepapirkledt steikebrett. Jeg hadde 13 kjeks på hvert brett. Press kjeksene flate med baksiden av ei skje, og strø litt sitronsukker på hver, dette vil karamellisere overflaten av kjeksen. Steik på 200*c i ca 8-10 minutter.

Jeg har laget de med melkefritt smør og oppbevart dem i en tett boks i romtemperatur. Det er nå 10 dager siden jeg laget dem, og de smaker like friskt og ferskt ennå!

Legg inn en kommentar