Kanelbollens dag!

I dag er det kanelbollens dag, visste du det? Jeg leste det for noen dager siden, og tenkte at det var en super mulighet til å bake litt med Miriam Elise. Gjærbakst er ikke det jeg er best på, ennå, så jeg tenkte at det var en ypperlig mylighet til å få øvd seg litt. Og jammen fant jeg en oppskrift som er supergod! Jeg har baka tre typer bolle, på ulike deiger, så jeg har testen den flere ganger og veit at den er god, så siden det er kanelbollens dag, tenkte jeg å dele oppskrifta med deg.

Til 12 boller trenger du:

3 dl melk, 75 g smør, 1/2 pk gjær, 3/4 dl sukker, 1 ts kardemomme, 1/2 kg hvetemel, evt 2 dl rosiner/hakka sjokolade, egg til pensling

Jeg har laga bollene melkefrie ved å bruke rismelk og melkefritt smør.

Smelt smøret og ha i melka. Bruker du fersk gjær løser du den ut i væsken nå. Ha i det tørre (bruker du tørrgjær skal den i med melet). Jeg bruker kjøkkenmaskina på gjærdeiger, da den er sterkere enn mine armer. La deigen heve på et lunt sted i 40 minutter. Bak ut deigen, del den i 12 emner og lag sprekkfrie boller. Lager du kanelsnurrer kjevler du deigen til en rektangulær leiv, smører på ønsket mengde smør, sukker og kanel, ruller den til ei lang pølse og deler opp i passe størrelser. Sett til etterheving i ca 20 minutt. Steik bollene i 8-10 minutter på 225*c. Jeg opplevde at kanelbollene måtte ha noe lenger tid, sikkert på grunn av fyllet.

I dag hadde jeg med meg min lille hjelper på kjøkkenet, som fikk sitte i stolen sin og lage sin egen rosinbolle. Så mye bolle ble det ikke, for rosiner er favorittsnacksen og bolledeigen var visst også ganske god.

Jeg laget også noen boller med eplemosfyll. For å lage hjemmelaga eplemos trenger du 1 kg ferdigskrelte epler i terninger, 2 dl vann og 100g sukker. Kok opp på middels varme i ca 20 min, rør så rundt så blir det mos. Fullstendig oppskrift finner du HER. Legg 1 ss eplemos på hver bolle og steik som skrevet over.

Mmmmm!

Er du glad i gjærbakst?

7 Comments:

  1. Så kjempegodt ut! Jeg er veeeldig svak for gjærbakst, det er såå godt ?

  2. Enig, det er såå godt =)

  3. Åhåå.. Kanelboller er så utrolig godt.. Namme.. Jeg skal bake eplekake i dag, og jeg gleder meg..

  4. Det er det!
    Eplekake er en av mine favoritter – jeg har baka opp ganske mange i år med eplene fra hagen =)

Legg inn en kommentar