Oppskrift – strikka kjøkkenklut

Da jeg la ut dette bildet i høst, var det ei som spurte om jeg kunne dele oppskriften på hvordan man strikker slike. Først nå har jeg fått somla meg til å lage et steg-for-steg innlegg, til tross for at du strikker denne kluten på en kveld eller to.

Disse er svært enkle å strikke, enten du er erfaren eller ganske nybegynner. Litt lenger ned i innlegget har jeg lagt ut linker til diverse teknikker dersom du trenger å lære/friske opp hvordan man gjør det. Jeg forklarte faktisk for ei venninne over facebook hvordan man skulle strikke disse, og bare noen dager seinere fikk jeg en sms om at ho var begynt på sin fjerde klut!

Jeg laget ganske mange av disse som jeg hadde med på julemarked for å selge, og har også gitt vekk ganske mange. De er gode både som kjøkkenklut eller mjuke mot barnehud.

Du trenger bare et nøste bomullsgarn og en liten rundpinne. Jeg har testa flere typer bomullsgarn, men foretrekker bommulsgarnet fra Søstrene Grene til kjøkkenklutene. Jeg strikker disse på pinne nr. 3,5.

Hvordan legge opp masker
Hvordan strikke rette masker
Hvordan strikke vrange masker
Hvordan felle av masker

Legg opp et antall masker som er delelig med 3. Jeg bruker 57 masker (19X3). Strikk 2 rette, 1 vrang, 2 rette, 1 vrang og fortsett slik ut pinnen. Når du snur pinnen og skal begynne på baksiden skal du også strikke 2 rette, 1 vrang, 2 rette, 1 vrang. Når du så har strikket noen runder fram og tilbake vil du få et mønster som ser slik ut:

Her vil de loddrette stripene blir rett, perlestrikk, vrang, rett, perlestrikk, vrang, fordi man alltid bruker samme mønsteret. Det er ikke så vanskelig, kan man rette og vrange masker går det kjapt å strikke en klut eller to.

Så er det bare å strikke til du har fått en klut du synes er stor nok. Bruker ca 2/3 av garnnøstet på èn klut. Når du skal felle av, så strikk alle maskene rette. Da blir kanten finest (bildet over til høyre).

Så er det bare å sy fast trådene (jeg bruker tungesting for å feste tråden skikkelig). Skal du gi den vekk, brett kluten sammen og fest med ei snor eller mageband.

Om du lager en klut etter denne oppskriften, send gjerne et bilde av det ferdige produktet til bloggens facebookside (HER) så jeg kan se. Bare spør om noe er uklart!

Er du glad i å strikke?

8 Comments:

 1. Så herlig, flott med oppskriftene! ?
  Kjempefine å gi vekk da!

 2. Takk for det =) Håper du får strikket deg noen fine kluter =)

 3. Vær så god =)
  Jeg har gitt vekk mange av disse, og de faller i smak =) De er veldig gode å bruke =)

 4. Så bra, skal jammen meg prøve, har lyst å lære meg å strikke så lagrer denne til senere. Gøy med julemarked da, har vurdert å gjøre det samme med scrappeproduktene mine.. ?

 5. Dette er superenkelt, selv for nybegynnere =) S dette får du til, det kan jeg love deg =) Og er noe uklart, må du bare spørre =)
  Det bør du gjøre, tanta mi har scrappeprodukter på julemarkeder og selger som bare det =)

 6. Tusen takk det skal jeg gjøre! ?
  Så morsomt, ja kanskje jeg tør en dag! ?

 7. Jeg liker også dette mønsteret. OG så liker jeg garnet fra Spar kjøp godt. Litt fastere enn det fra Søstrene Grene.

 8. Takk for oppskriften!

Legg inn en kommentar