Kjære deg som ikke har hatt vannkopper!

Enten du er barn eler ungdom, voksen, litt eldre voksen eller gammel og IKKE har hatt vannkopper – les videre!

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg er en av få som ikke hadde vannkopper som barn, men som virkelig skulle ønske at jeg fikk det da jeg var lita! Tall fra NHIs sider forteller at så mange som 98% av voksne over 30 år er immune mot dette viruset, men dersom du er av de som ikke har hatt vannkopper, da bør du sjekke deg, for en enkel blodprøve kan gi deg svaret på om du er immun!

Nå skal du få en kort oppsummering av våre siste uker. I slutten av januar fikk et av mine barn vannkopper. jeg visste at jeg ikke hadde hatt det som barn, og siden jeg er gravid ble løsninga å rømme huset. For gravide kan vannkopper føre til fosterskader hos, og mot slutten av svangerskapet er faren for død hos spebarnet høyt, da de har nedsatt immunforsvar. Jeg tok en blodprøve for å være sikker, og den viste dessverre at jeg ikke er immun mot varicella zozter- viruset, som skaper vannkopper hos barn. Da jeg hadde skoleuke, ble løsninga å flytte inn til naboen i 5 døgn (takknemmelig for å ha verdens mest gjestfrie mennesker i nabohuset!), deretter noen dager hos mine foreldre, og til slutt noen dager hos svigerforeldrene mine. 9 døgn totalt måtte jeg vekk.

For to dager siden var det på`n igjen. Da fikk mitt andre barn vannkopper, og i større grad enn førstemann siden h*n var utsatt for mer smitte pga søsken. Dermed har jeg nok en gang rømt huset, og denne gangen blir jeg hos mine foreldre til det hele er over. Alt dette betyr at min mann må ta ut alle sjukedagene for i år, at fokuset på både hans og min hjemmeeksamen (som er samme uke og midt oppi sjukdom) blir redusert. Å finne barnevakt til vannkopp-sjuke barn når ikke alle besteforeldrene heller har hatt vannkopper er ikke lett!

Og så til den gode nyheten! Dersom du tester deg og det viser seg at du IKKE er immun, så finnes det nå en vaksine! Den kan ikke tas mens man er gravid, men ut over det bør den tas dersom du planlegger å bli gravid, har nedsatt immunforsvar, kreft eller nyresjukdommer (NHI). Den fæle sannheten er at voksne blir veldig mye sjukere enn barn av denne barnesjukdommen, og ofte kommer den som helvetsild og ikke vannkopper.

Så kjære deg som ikke har hatt vannkopper – gå til legen, ta ei blodprøve. Og er du som meg, en av de 2% i Norge som ikke er immune – TA VAKSINE!

8 Comments:

 1. Er det ikke sånn at jo tidligere, jo bedre!
  Da M var 8 mnd fikk eldstemann det og det var ikke noe problem om han fikk det da, ifølge legen.

  Vet også at andre foreldre ofte tar med egne barn på besøk til vannkopper syke barn,mfor å prøve å få det først som sist,.
  Heldigvis har jeg hatt det selv som barn. Men bare eldstemann som har hatt det av barna.

  Masse god bedring til dere alle ❣️

  • Mine foreldre ok meg og min søster rundt til de som hadde vannkopper da vi var små, me ingen av oss fikk det. Er ikke noe problem at barna får det – det er jeg bare glad for! Men skrekken er å få det som voksen/gravid!

 2. Det visste jeg faktisk ikke! Og folk sier man ikke kan lære noe av bloggere….. god bedring til dine fine og stor klem til alle!

 3. God bedring i heimen 🙂 Takk for opplysningen!

 4. Takk for dette innlegget! Jeg er selv gravid og har aldri hatt vannkopper. Jeg kan derfor ikke ta vaksinen, men jeg skal absolutt sjekke om jeg er immun eller ikke! Det hadde vært veldig praktisk å vite, sånn i tilfelle.

Legg inn en kommentar