DIY – redesign av lampe

Jeg tror ikke jeg kan huske sist gang jeg delte et gjør-det-selv-innlegg med dere, så nå var det jammen på tide igjen! Denne gangen er det rett og slett et skoleprosjekt jeg har dokumentert, som «HvemSomHelst» kan klare å gjøre. Ikke trenger man mye utstyr, og gjør som som jeg og bruker rester av diverse stæsj du har i huset, får du en «ny», rimelig lampe, akkurat slik du vil ha den.

Til lampa mi har jeg brukt:

ei gammal bordlampe, gardinrester, noen knapper fra syskrinet + sytråd, tekstillim, akrylmaling. Og pensel, synål og saks.

Lampa kjøpte jeg på den lokale bruktbutikken for 40 kroner (inkludert ledning og ny lyspære!), og ellers er det bare tekstillim jeg kjøpte inn. Resten er fra hobbylageret mitt. Bruk det du finner – ei i klassa laga ei råstilig lampe ut av en gammal tskjorte! Jeg valgte å lime stoffet sammen fordi jeg ikke er god nok på symaskin til å få til et stramt flott resultat, men er du dyktig bak symaskina, kan du selvfølgelig gjøre det i stedet!

Ta av lampeskjermen og spar bare på lampeskjermskjelettet inni. Mal lampesokkelen i ønsket farge, jeg laget den hvit da det ferdige produktet skulle bli lampe til Jakobs rom. Husk maskeringstape rundt lyspæresokkelen og ledninga!Når du skal måle opp stoff til selve lampeskjermen, er de to måter du kan gjøre det på. Enten kan du måle og regne ut slik jeg har gjort (former + utregning på bildet under), ellers kan du klippe ut sånn cirka så mye du trenger, og heller klippe av eventuelle rester. Husk å heller beregne litt for mye stoff enn litt for lite.

Om du skal prøve og vil ha nøyere forklaring av utregninga, så bare spør meg! 

Jeg delte stoffet i tre, slik at det skulle bli lettere å lime dem fast, samt at de kunne overlappe hverandre. Du kan dele opp i så mange deler du vil, jeg valgte tre da skjelettet hadde tre forbindelser mellom den minste og den største sirkelen.

Lim først en stoffbit rundt den minste ringen. Lim neste stoffbit ved siden av, slik at det overlapper litt. Gjør dette med alle stoffbitene dine til hele sirkelen er dekket. Deretter limes sidene sammen. Pass på at stoffet ligger strampt, og lim godt ned i overgangene, slik at det ikke blir åpninger/gap i overgangen mellom stoffbitene. Lim deretter stofet fast rundt den største ringen.Nå må stoffet legges stram og slikt at det ser helt rett og glatt ut på forsiden. Tekstillimet tørker ganske fort, så du kan snart sette skjermen på lampa igjen.

Jeg ville gøre lampa litt mer guttete, og festet derfor noen knapper jeg har samla på opp igjennom til skjermen. Om du limer eller syr er opp til deg, men da denne nå står på rommet til Jakob, fant jeg ut at det var best å sy de fast så ikke han får plukket de av og i værste fall spiser dem! 18 napper i 3 forskjellige farger ble sydd på som en bord nederst (det tar tid!), og gjorde lampa både mer guttete, tøffere og den kan passe inn på rommet hans i lang tid framover.

Før og etter – du kan jo gjette hvem jeg synes passer best inn!
Ikke er det noe stort hokus-pokus og ikke tar et lang tid. Dessuten har den blitt ny, kun ved hjelp av stæsj fra restelageret!

På facebooksiden Monicas liv deles alle nye innlegg, så vil du se mer DIY-innlegg så klikk deg inn og lik siden 😉

4 Comments:

  1. Ojjj, den ble virkelig superfin!!!!

    Du har en heldig familie!

  2. Kreativt!

    Flere kreative innlegg ?? Alltid morsomt å la seg inspirere!

Legg inn en kommentar