Hvorfor det?

Hvor mange spørsmål kan en fireåring klare å stille i timen? Jeg har ikke svaret, men jeg er ganske sikker på at min fireåring ligger i toppsjiktet på akkurat det punktet. Da jeg googla spørsmålet, fant jeg flere artikler som sa at en fireåring stiller 400 spørsmål om dagen, og det er jeg ikke i tvil om.

Bilturer kan blir spesielt lange, og vår lille filosof, som dessuten er dobbelt så pratsom som mamman og pappan til sammen, får god tid til å tenke. Under er to samtaler jeg har hatt med ho i bilen, den første var nå nylig, den nederste er fra ho var 2,5 år.

Miriam: Mamma?
Jeg: ja
Miriam: Hvorfor kjører vi gjennom tunellen?
Jeg: Fordi veien går der
Miriam: Hvorfor det?
Jeg: Fordi de som bygde veien måtte lage tunell så vi kunne komme inn på den andre veien
Miriam: Hvorfor gjorde de det?
Jeg: veit ikke…

Miriam: Hvorfor er bladene grønne?
Jeg: Fordi alt har forskjellig farge
Miriam: Hvorfor det?
Jeg: Fordi det er finere enn om alt hadde sett likt ut
Miriam: Men hvorfor er de grønne?
Jeg (lettere lei av sikkert 100 spørsmål den dagen alt): Det er fordi fargestoffet klorofyll farger de grønne
Miriam: ”klo-ro-fyll”. Hvorfor det?
Jeg: Fordi, jeg veit ikke…

Her om dagen fikk jeg dessuten høre fra ho at ho kan mer enn meg, fordi jeg ofte svarer «veit ikke» når ho spør om noe 😛

Det er litt fælt å si, men vi har begynt å ”jatte litt med”, og svarer ”mhm” og ”jaja” når alle spørsmåla kommer. Ikke kan vi svare på alt, og ikke er alt mulig å forklare for ei nysgjerrig fireåring jente. Men det skal ho ha – med alle de spørsmåla har jo jammen lært seg mye.

Selv om de desidert mest brukte orda heime er:
HVORFOR DET?

 

Noen som kjenner seg igjen?

7 Comments:

  1. Oh yess, om jeg gjør. Og de stiller bare mer og mer innviklede spørsmål, og vipps så lærer jeg av dem!!!

  2. Ha ha! Om jeg gjør ?
    Må le litt og!
    Kjenner meg såååå godt igjen! Legg til en 3 åring og en 2 åring som også tar etter 4 åringen og stadig spør «hvorfor det, mamma» – så har du min hverdag ???

  3. Tips fra barnehagelæreren: svar med spørsmål: ja hva tror du? Hva tenker du om det? Lover deg at du får mange artige svar 🙂 trenger ikke være bare en sannhet ?❤️

Legg inn en kommentar