Oppskrift: Fromasj-kake!

Dette ble altså årets 17.mai kake. En mektig, men frisk kake. Crispy bunn, deilig bringebærmousse og bringebærgelè toppet med friske bringebær. – her perfekt spør du meg! Kaka er enkel å lage, men tar litt tid, da man må vente på at de ulike elementene skal avkjøles.

Det er første gang jeg har laget kaka, men jeg har spist den mange ganger. Det er nemlig svigermor sin oppskrift, og ho har laget denne mange ganger til ulike anledninger. Kaka er «uten alt», slik at også Simon kan spise den, men har du ikke matallergier, bruker du bare «vanlige» ingredienser. Bildene i innlegget er ikke spesielt gode ser jeg (de er tatt i mørket), men det skal være mulig å lage kaka kun ved å lese oppskrifta.

Til ei kake i ca24 cm springform trenger du:

250 g kjeks, 100 g smør
1pk gelè, 4 dl vann, 3 dl fløte, evt 2-3 ss sukker
1pk gelè, 3-3,5 dl vann, friske bringebær

Bruk gjerne Digestivekjeks i kaka, det gir god smak. jeg har her brukt den glutenfrie varianten. Tåler du melk bruker du vanlig smør og fløte, jeg har her brukt soft spesial og schlagfix vegansk fløte. Du bør bruke ferske bringebær, da frosne som tines avgir en del væske.

Smelt smøret og knus kjeksen. Et tips for å knuse kjeksen er å putte de i to brødposer utapå hverandre (i tilfelle en går i stykker), og rulle ei kjevle over til det er smuler. Bland dette sammn i ei bolle med tresleiv. Ha bakepapir i bunnen av en springform, og press kjeks- og smørblandingen hardt nedi. Sett i kjøleskapet mens fyllet lages.

Kok opp 4 dl vann og tilsett gelèpakka. La den avkjøle. Pisk fløta til stiv krem, og hell så forsiktig den avkjølte gelèen i kremen. Pisk til du har fått en homogen blanding. Et tips her er å la bollen med moussen stå i kjøleskapet 15 minutter før du går videre. Da minsker du risikoen for at noe renner ut av formen dersom den ikke skulle være helt tett. Hell så kremblandinga over den avkjølte kjeksbunnen, og sett forma tilbake i kjøleskapet.

Kok opp den andre pakka med gelè med 3-3,5 dl vann. La blandinga avkjøle seg. Det er viktig for at ikke moussen skal smelte. For at gelèen skal stivne fortere, kan du koke opp halvparten av vannet, blande inn pulveret og tilsette resten i form av kaldt vann! Hell gelèen forsiktig over moussen, og plasser de friske bringebærene på toppen. Sett i kjøleskapet til gelèen er stivna.

Når kaka skal ut av forma, er det viktig at du skjærer langs kanten med en skarp kniv for å løsne kaka først. Kaka kan fryses.

Velbekomme 😉

Følg gjerne bloggens facebookside Monicas liv eller bakesiden min Monicake!

Så, baka du noe godt til 17. mai?

 

4 Comments:

  1. Jeg elsker fromasj!!!!!

    Den så virkelig nydelig ut, kjenner nesten smaken bare av bildene.

  2. Den var kjempefin, Monica,
    Du imponerer gang på gang med bakeverkene dine! Er sikker på at svigermor var stolt Over svigerdatteren sin som disket opp med denne på selveste 17, mai!

Legg inn en kommentar