Eple-høst: to favorittoppskrifter!

Det er høst og epletid. Det bugner av epler på trærne, og lite er vel bedre enn frukt som går rett fra treet og i magen. men så er det jo gjerne sånn at alle eplene blir modne på en gang, og så sitter du kanskje med 30 kg epler på en gang. Og SÅ mange epler får du bare ikke spist opp på et par uker. Heldigvis finnes det mye godt man kan lage av epler, og selv om epler kanskje er mest vanlig i eplekake, er det mye godt man kan ha det til. Selv bruker jeg det i pai, kaker, som snacks, bakte epler og inntil middagsretter med svin. I dag skal jeg dele to oppskrifter som stort sett består av epler.

EPLECHIPS:
For å lage eplechips trenger du bare epler og kanel, evt litt sukker.
Bruk en eplekjernefjerner og skjær deretter eplene i så tynne skiver du kan klare med en spiss kniv. Legg epleskivene utover på et bakepapirkledt steikebrett og strø over kanel og evt sukker. Tørkes i ovenen på 100*c på VARMLUFT, i ca 2 timer. De må stå til alle er helt tørre, ellers mugner de under oppbevaring. Her kan du steike flere brett av gangen, jeg lager gjerne 4 brett når jeg først lager. Oppbevares i en tett boks, og dette er jammen god snacks!

EPLEMOS:
En annen favoritt, er eplemos. Jeg bruker 1 kg skrella og oppkutta eple, 2 dl vann og 150-200 g sukker.
Skrell og kutt opp eplene. Vei opp ca 1 kg. Blir det litt mer eller litt mindre er ikke det så farlig. Ha det i en kjele med 2 dl vann og ca 200g sukker. Smak til, er eplene veldig sure bør du ha i mer sukker. La det småkoke i ca 15-20 minutter eller til eplene er møre. Rør med en tresleiv og/eller bruk håndstamper. Da dette gir en ganske stor porsjon, kan du fryse den ned i mindre bokser, så har du eplemos til brødskiva eller som kakefyll når du måtte ønske. For ikke å glemme tilslørte bondepiker – en fantastisk dessert som blir ekstra god med syrlig, hjemmelaga eplemos!

Følg bloggens facebookside Monicas liv og bakesiden min Monicake for flere liknende innlegg!

Hva er din favorittoppskrift med epler?

3 Comments:

  1. Jeg digger både eplechips og eplemost!
    Det er jammen lenge siden jeg har laget begge deler – takk for påminnelsen ??
    Hadde håpet på maaaange epler fra hagen nå, men det meste blåste bort da vi hadde heftig storm her for noen uker siden.

  2. Tilslørte bondepiker!!!!

    Eplemos er en klar favoritt!!!!

Legg inn en kommentar