Oppskrift: Salt karamell

Salt karamell er en stor favoritt, og jeg veit jeg ikke er den eneste. Som fyll i kaker, på is eller bare spise en skje fordi det er så godt – karamell er nok min store svakhet når det gjelder søtt.

Jeg tror jeg har sett alt av norske kakeprogrammer på tv, og denne oppskriften kommer fra en av bakerne som ble kejnt der, nemlig Ida Gran Jansen. Oppskriften har jeg fra hennes blogg, men jeg har i dette tilfellet laget den melkefri.

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele og la det koke til fargen blir gyllen. IKKE rør! Da krystalliserer sukkeret seg. Selv om det tar lang tid før den blir gyllen, går den fra gyllen til svart på kort tid… Tro meg, jeg har prøvd… Jo mørkere sukkerlaka blir, desto bitrere smak blir det på karamellen.

Når karamellen er gyllen, tas kjelen av plata og smøret has i. Rør inn smøret til det blir en homogen blanding, og sett kjelen tilbake på plata på middels varme. Hell i litt og litt fløte og rør om. Kok opp igjen. Hvor lenge den kokes nå bestemmer hvor tjukk karamellen blir. 1 min = karamellsaus, 4 min= passer som fyll i kaker og makroner.

Hell karamellen i et glass eller ei skål til avkjøling. Rør gjerne av og til mens karamellen blir kald. Når karamellen er avkjølt, tar du 2 klyper med salt (gjerne maldonsalt) og rør inn. Dette smaker helt himmelsk!

Jeg lager den helst så den funker i makroner og kaker. Når den er halvtjukk er den også veldig god på is. Eller på en skje. En stor skje…

Denne anbefaler jeg deg å teste, salt karamell er supergodt!

Følg gjerne bakesiden min MoniCake for flere oppskrifter 😉

4 Comments:

  1. Dette har jeg aldri laget før, men du får som alltid ting til å høres lett ut. Takk!

  2. Jeg elsker salt karamell! ???

Legg inn en kommentar